torsdag 3 september 2009

Ett låst internet bättre än Zittrain?

Jag läste om Jonathan Zittrain och boken The Future of the Internet and How to Stop It. Zittrain varnar för att det öppna, förnyande internet vi lärt känna håller att dö och lämna plats åt en låst och steril digital värld.

Zittrain ställer upp två paradigm, ett generativt och öppet experimenterande och ett med slutna system som iPhone. Det slutna internet går framåt, enligt Zittrain, då konsumenterna efterfrågar ett mer slutet internet. Detta då det öppna nätet medför faror som skräpmejl, virus, identitetskapningar, dålig nätikett och tar för mycket av vår uppmärksamhet genom sociala medier. Motdraget måste bli att upprätta sociala normer.

Boken har viktiga poänger, fast jag undrar om vi låter oss bli så inlåsta som Zittrain skriver? Ja, vi använder Facebook, men en intressant användning är att Facebook ger många användare möjligheten att äntligen få en hemsida på internet- även om Facebook förstås är mycket mer låst. Den goda sidan är att skillnaden mellan hacker och lamer kan bli något mindre skarp.

Det finns mycket problem med det låsta nätet, och vilka regler som bör gälla på det. Men att läsa om Zittrains bok fick mig att tänka på att det är lätt bygga sin syn på internet som det såg när det först kom. Tinkrandet med datorn var ett nödvändigt ont för att hantverket skulle fungera. Fast de flesta användare vill bara att det funkar, och tycker det är toppen att mjukvara och tjänster stödjer dem, även om nätet blivit något mer slutet, något mer generativt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar