tisdag 15 september 2009

Adriano Farano frigör eurogenerationens röst

Det har talats mycket om medborgarjournalistik, men det har ofta varit svårt att skilja mellan medborgarjournalistik och bloggande. Där kräver medborgarjournalistiken enligt definitionen mycket mer i form av krav på noggrann faktainsamling, genomarbetning, rättvis rapportering, transparens och självständighet för att skapa upp ett djupare förtroende för sin rapportering. Det är alltså dags att börja göra en åtskillnad mellan bloggaren och medborgarjournalisten, och se att de uppfyller olika roller i mediasamhället.

Hittills har de nya mediernas rapportering på svenska om Europa, den Europeiska Unionens institutioner och de sociala, kulturella och ekonomiska förhållanden som uppstått varit beroende av bloggformatet. Inget fel i det, men det blir med nödvändighet korta texter med en eller två länkar. Det behövs också längre reportage, mer noggranna kommentarer, intervjuer och undersökande journalistik. 

Jag intervjuade Adriano Farano, som är chefredaktör för Café Babel om Europa, nya medier och medborgarjournalistik.

Vad är Café Babel för något?

Café Babel är eurogenerationens första egna medium. Eurogenerationen är den första generationen som vuxit upp med Erasmus och den fria rörligheten i Europa. Rent konkret är det ett nyhetsmagasin som översätts till sju språk och även rymmer ett flerspråkigt bloggcommunity.

Hur är tidskriften organiserad?

Det finns en centralredaktion och nätverk av lokalredaktioner runt om i Europa. Centralredaktionen samordnar lokalredaktionerna för att kunna erbjuda en redaktionell kvalitetsprodukt.

Vad är deltagarjournalistik? 

Något mycket sällsynt. Många glömmer bort delen journalistik när de talar om termen, och att journalistiken är lika viktig som medborgardeltagandet. Annars kan man lika gärna tala om deltagaregotism.

Det talas ofta i dag om medborgarjournalistik. Vilken är skillnaden mellan Café Babel, massmedierna och bloggarna. Handlar inte medborgarjournalistik bara om bloggande?

Journalistiken är, som sagt, fundamental för denna nya utveckling. Det är därför som allt material på Café Babel blir redigerat, granskat och korrigerat av professionella journalister. Jag anser att det är ur alliansen mellan medborgarna och journalisterna som den riktiga medborgarjournalistiken föds. För Café Babel är deltagandet grundläggande för att bli ett riktigt europeiskt medium, att befinna oss i och rapportera från hela Europa.

Kan vem som helst skriva för Café Babel?

Ja, på villkor att man har något orginellt att säga, att man respekterar Café Babels redaktionella riktlinjer och upprätthåller en viss kvalitetsstandard.

Hur kan det komma sig att det inte finns några tidningar och tidskrifter som behandlar europafrågor?

Därför att det fram tills nu inte funnits någon eurogeneration, en målgrupp som vuxit upp med Europa. Nu finns det inte längre några ursäkter. Miljontals människor har nu Europa i blodet. Vi kallar dem babelianer, de människor som nyfika och lättrörliga lever mitt i den kulturella mångfalden. Det är en fråga om efterfråga och utbud.

Vilka är Café Babels framtida planer?

Att ge denna nya publik ett utbud av en redaktionell produkt som är unik och skräddarsydd för dess behov och utveckla en interaktiv gemenskap som möjliggör en sant transnationell debatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar