tisdag 15 september 2009

Margot Wallström: näthatet, demokratin och Second Life

Jag intervjuade Margot Wallström Europeiska kommissionens vice-ordförande och ansvarig för kontakter mellan institutionerna och kommunikationsstrategin, för Café Babel. Läs om Margots tankar om demokrati, nya medier och Café Babel runt om i Europa.

Du har använt din blogg en längre tid nu för att kunna kommunicera med medborgarna runt om i Europa. Hur anser du att det har gått? Är det möjligt att kunna få till stånd en bra dialog, detta särskilt med avseende på den debatt vi haft den senaste tiden i Sverige om "näthat", där kända bloggare fått hot och elaka kommentarer?

Som ”den första bloggande Kommissionären” fick jag frågor i början om det här verkligen var en bra form av kommunikation. Särskilt som en del av de första kommentarerna var väldigt ensidiga och ibland hatiska – de militanta EU-skeptikerna försökte ta över utrymmet. Det kändes naturligtvis inte trevligt, men som politiker får man ju också vara beredd att få mothugg, även av det lite obehagliga slaget. Nu förs diskussionen på ett helt annat och mer konstruktivt sätt. Intresset från allmänheten har visat hur viktigt det är att ge sina personliga tankar, åsikter och kommentarer vid sidan av de vanliga politiska kanalerna. Jag tycker att träffstatistiken för min hemsida talar sitt tydliga språk: över 500.000 träffar bara första kvartalet i år!

Du har haft kontakt med Café Babel i andra länder, vilket är ditt intryck av vår tidskrift? På vilket sätt kan den göra nytta i den svenska debatten om Europa?

Mitt intryck av Café Babel är väldigt positivt – ett ambitiöst och spännande projekt med väldigt duktiga och entusiastiska ungdomar! Som gränsöverskridare och kunskapsförmedlare är Café Babel svårslaget och man gör en stor insats för en saklig och engagerad debatt, inte bara om Europa, utan om många andra viktiga frågor också. Några av de bästa debatter jag medverkat i har arrangerats av Café Babel!

Den senaste tiden har medborgarjournalistiken kommit i ropet, vilka är dess möjligheter att förbättra den demokratiska debatten jämfört med massmediernas europarapportering?

Det är väldigt viktigt att alla kan göra sina röster hörda och medborgarjournalistiken visar verkligen att det finns väldigt mycket engagemang och många åsikter. Men det är minst lika viktigt att känna att man får något resultat av det man säger, att någon lyssnar, reagerar och agerar. Så är det nog inte alltid med medborgarjournalistiken – hittills har det varit många monologer och rätt så lite dialog. Lite grand som när jag som ung SSUare delade ut flygblad utan att veta hur många som läste dem eller om någon ändrade uppfattning av det som stod.

EU kritiseras ibland för att vara för toppstyrt. Hur kan ditt arbete som kommissionär med ansvar för kommunikationsstrategi göra att medborgarnas röster hörs tydligare och får reellt medinflytande i de europeiska institutionerna?

Om vi inte vet eller bryr oss om vad medborgarna tycker så kan vi heller inte göra bra politik! Hela EU-debatten har ett behov av mer demokrati, dialog och debatt, inte bara för att engagera mera, utan för att producera bättre. Därför lanserade jag Plan D (för Demokrati, Dialog och Debatt) för två år sedan. Även om det återstår mycket att göra, kan vi redan se många spännande resultat: medborgarkonsultationer, Internetdebatter (t.ex. DebateEurope), mera kontakter med intresseorganisationer, och mycket annat. En större öppenhet helt enkelt! Jag vill ge EU:s medborgare en röst!

Den 30 maj invigs Svenska Institutets Second House of Sweden i den virtuella världen Second Life. Det är tänkt att fungera som ett slags informationskontor och inofficiell ambassad för Sverige. Skulle det vara möjligt att även Europeiska Unionen öppnar ett informationskontor i Second Life, och hur skulle man genom det kunna förbättra kommunikationen med medborgarna?

Vi har faktiskt funderat på det och jag hoppas att det blir så! Det är en resursfråga, men jag tror det hade förbättrat diskussionen på tre sätt: det hade ökat tillgängligheten på information, det hade uppmuntrat till diskussion och det hade avdramatiserat EU. Från sammanträdesborden till köksborden, om ni så vill. Och själv hade jag tyckt det var väldigt intressant att vara med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar