tisdag 15 september 2009

Läkemedelsindustrins kritiker: Peter Rost

Peter Rost är en så kallad whistle blower, någon som inifrån ett företag slår larm om missförhållanden. Han hade en ledande position på läkemedelsföretaget Pfizer, men efter kritik av saluföringen av medlet Genotropin, parallellimport till USA och branschens marknadsföringsmetoder så fick han sparken. Efter det har Rost fortsatt att vara en röststark kritiker med genomslag både i USA:s kongress som i Sveriges riksdag. Jag intervjuade Peter Rost.

Du har riktat stark kritik mot läkemedelsindustrin i din bok Sjuka Pengar och har blivit känd både i USA och Sverige som en "whistle blower" där du skrivit om ohederlighet, skattefusk, felaktig försäljning av läkemedel som Genotropin osv. Vad beror problemen på, enligt dig?

Läkemedelsbranschen är inte bättre eller sämre än någon annan bransch. Jämför med Ericssons mutaffärer och privatdetektiver. Allt det här går i vågor. Om man läser Mats Nilssons bok "Med Alla Medel" från 1984 eller Roch vs. Adams av Stanley Adams från 1984 så känner man igen allt som händer idag.

Är läkemedel generellt för dyra i Sverige?
Svenskarna är i internationellt perspektiv naiva. Sveriges mest sålda läkemedel, Enbrel, kostar 40% mer i Sverige än i USA.

Har svenska läkare för låga löner? Finns det en fara med det? 

Svenska läkare har de lägsta lönerna i västvärlden och är i internationellt perspektiv underbetalda. Men läkarlinjen är fortfarande den svåraste utbildningen att komma in på. Så i marknadsperspektiv skulle man kunna sänka läkarlönerna ytterligare, kanske till lägre än sjuksköterskor, eftersom folk ändå vill bli läkare. Faran är en disillusionerad läkarkår som säljer sig till företaget med bästa mutresor.

Parallellimport har länge varit omtvistat. Vissa framför att parallellimport har gett billigare läkemedel i Europa, men motargumentet har varit att innovationsgraden därför har varit lägre i den europeiska läkemedelsindustrin då USA får betala forskningsomkostnaderna. Vad anser du i frågan? 

Det här resonemanget bygger på föreställningen att europeiska bolag är mer beronde av Europa än amerikanska bolag. I verkligheten är detta en global industri som lägger forskningen där den kan göras mest effektivt.

Det har börjat diskuteras att läkemedelsindustrin står inför betydande strukturomvandlingar inför år 2020. Kommer blockbustermodellen att fortleva? Kommer vi se fler sammanslagningar eller fler små specialiserade företag? Kommer vi se mer over-the-counter?
Enligt IMS så kommer tillväxten att gå ner kraftigt under kommande år, vilket kommer att leda till sammanslagningar och fler små företag som plockar upp det som blir över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar