tisdag 15 september 2009

Anders Mildner om medborgarjournalistiken

Anders Mildner är en erfaren frilansjournalist som bl.a. arbetat för Svenska Dagbladet och Sydsvenskan.

Hur ser en frilansjournalist på medborgarjournalistiken och de utvecklingar som kommer i dess spår? Hur ser marknaden ut för frilansare i dag? Jag intervjuade Anders Mildner.

Det talas mycket om citizen journalism (medborgarjournalistik) då en ny typ av bloggar som Oscar Swartz Digital Idag kommer fram. Ligger det något i detta, att en ny form av samarbetande skrivande tar över? Är det en hype? Kan medborgarjournalisterna konkurrera med journalistkåren?

Jag tycker att det är ganska tydligt att bloggarna sedan ett antal år tillbaka redan står för en ny sorts samarbetande skrivande, där kommentarer och länkar faktiskt kan betyda lika mycket som inläggen i sig. För den som är beredd att ta till sig information serverad på det här viset kan medborgarjournalistiken redan idag konkurrera med journalistiken, speciellt inom de områden som mainstreamjournalistiken inte är intresserad av: till exempel allt som handlar om ny teknik, datorer, upphovsrätt, elektronisk övervakning, digital kultur eller andra mer eller mindre nördiga frågor.

Att det av någon anledning skulle vara svårt att konkurrera med journalistkåren är en myt som fortfarande odlas med viss framgång av journalisterna själva. Sanningen är dock att den mesta av rapporteringen sköts av underbemannade redaktioner som för varje år jobbar allt mindre med varje enskilt reportage eller nyhet. En amatör som ägnar en vecka åt ett ämne som en journalist ägnar två timmar, kommer rimligtvis fram till ett mer intressant resultat. Men eftersom det ligger i journalisternas intresse att få medborgarjournalistiken att framstå som amatörmässig, klumpig och oseriös, är det också precis denna debatt som vi kommer att få under de kommande åren.

Hur ser du på skribenters rättigheter till sina alster i dag? För svaga? För starka?

De är för svaga. Det finns till exempel knappt en enda svensk dagstidning som inte försöker tvinga sina frilansskribenter att skriva på avtal där tidningsföretaget tar över samtliga rättigheter. Man kan göra en parallell till skivindustrin. Där är inte problemet att skivbolagen under hot plötsligt har börjat vifta med ÄNNU sämre kontrakt framför näsan på sina artister, men så är det alltså inom pressen.

Det talas om att journalister blir mer och mer utbytbara och att arbetsvillkoren generellt försämras. Stämmer det verkligen? Finns det i sådana fall några sektorer som är undantag?

Tempot har höjts och professionaliseringen har ökat. Stressen har säkerligen ökat den med, särskilt på hetsiga redaktioner som till exempel inom dags- och kvällspressen. Arbetsvillkoren blir sämre på det sättet att lönerna och arvodesnivåerna släpar efter. Vad gäller arvodesnivåerna är detta ett val som fackförbundet, SJF, har gjort. Man har överhuvudtaget inte drivit frågan utan istället ägnat sig åt de fast anställdas situation. Arbetsvillkoren för frilansarna har därför blivit sämre för varje år, medan de har utvecklats lite mer vettigt för de fast anställda. Jag tror dock att yrket kommer att bli allt mer stressigt, i takt med att en äldre generation drar sig tillbaka. Man kommer helt enkelt att anställa en ung person på två gamla som går i pension och upptäcka att jobbet blir gjort ändå. Vad detta betyder i sjukskrivningar om 15 år är svårare att sia om.

Hur ser du på frilansarnas situation i dag?
Problematisk. SJF driver inte frilansarnas frågor på allvar, vilket kommer att leda till att återväxten inom fackförbundet hämmas. Redan idag har förbundet svårt att hitta folk under 40-50 år till uppdragen och det kommer inte att bli lättare med den nuvarande strategin, som bland annat går ut på att göra det så svårt som möjligt för unga att utbilda sig till journalister och att ge de som är allra nyast i yrket skulden för de låga arvodena (man säger att de dumpar priserna).

Eftersom man på det här sättet ger motparten fritt spelrum, kommer allt fler att välja att inte ansluta sig till facket. Och så har en ond spiral börjat snurra.

Vad har Journalistförbundet för roll att spela i framtiden?
En roll som förbundet inte spelar idag – nämligen att företräda folk under 40 som saknar fast anställning. Det gäller vikarier likaväl som frilansar. Dessutom måste förbundet komma på hur man på ett framgångsrikt sätt kan företräda enskilda företagare (det som frilanser oftast är) som valt att organisera sig kollektivt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar