fredag 4 september 2009

En växande befolkning kräver GMO

Jag skriver i livsstilsmagasinet Camino nummer 9 om att En växande befolkning kräver GMO.

Hur skall vi se till att jordens växande befolkning på 6,7 miljarder människor får tillgång till billig och näringsrik mat, samtidigt som vi skyddar miljön? Vi kommer att behöva fördubbla livsmedelsproduktionen på 40 år för att kunna föda den ökande befolkningen. En lösning är öppna upp för nya lösningar och låta gentekniken och det ekologiska jordbruket hjälpas åt.

I somras nådde matkrisen även svenska butiker med högre priser. I de fattiga länderna slog matkrisen mycket hårdare med hungersupplopp. Vi fick märka att antalet undernärda ökade senaste året till 17 procent av världsbefolkningen. Matpriserna har fallit de senaste månaderna i och med finanskrisen, men det löser inte grundproblemet. Jordbruket måste bli effektivare för att föda en växande befolkning.

Ekologisk odling har visat på behovet av ett hållbart jordbruk, det användes för mycket kemikalier tidigare. Många lantbrukare vill minska på onödig miljöpåverkan. I sina bästa stunder ger det bättre förståelse för naturen, men bär också med sig en idealisering av det traditionella jordbruket. Ekologisk odling ger lägre avkastning, främst då den hindrar användningen av effektivare konstgödsel. Konstgödsel kan överdoseras och övergöda miljön, men det kan också ske med naturgödsel. Risken finns att ekologiskt odlat förblir en nischmarknad för över- och medelklassen i de rika länderna.

Trots att alla andra regler handlar om hur man skall odla, och inte vad som skall odlas, så är gentekniken tabu. Det får underliga effekter då man accepterar växter med egenskaper som tagits fram med kemikalier eller bestrålning, men av filosofiska skäl säger nej till genteknikens alltmer exakta förändringar.

Liksom jordbruket i hela världen behöver det ekologiska jordbruket all den tekniska hjälp det kan få för att vara hållbart och effektivt. Gentekniken ger många möjligheter att minska jordbrukets miljöpåverkan och behovet av kemikalier för avkastningen. Den ekologiska rörelsen gick emot GMO (genmodifierade organismer) från början, men som alla andra tekniker så beror genteknikens fördelar, kostnader och risker på vad den används till. Riskerna beror på vad det är de modifierade växterna skall göra, inte på tekniken i sig. De många potentiella tillämpningarna av gentekniken för att minska kemikalieanvändningen i jordbruket förkastas av de flesta ekologiska jordbrukare.

Skulle en kombination av genteknik inom ekologisk odling ge den bästa vägen till en hållbar livsmedelsproduktion? Särskilt gäller det bekämpning av skadeinsekter. Huvudorsaken till att jordbrukare är villiga att betala mer för biotekniska frön är att det sänker deras utgifter för bekämpningsmedel så mycket. Det sparar så klart också på naturen.

Det finns vissa växtsjukdomar och miljöproblem som ingen ekologisk eller konventionell odling kan finna på lösningar på. Det går inte att göra växter motståndskraftiga mot vissa typer av virus, till exempel. Uthållighet hos växter mot översvämningar, torka, frost och salt har också utvecklats med gentekniken och testas nu.

Alla genmodifierade grödor är inte likvärdiga, och vi bör diskutera noggrant vilka som skall introduceras. Men dagens onödigt polariserade debatt ger inte bättre mat och bättre miljö. Grödor som kräver mindre vatten, mindre bekämpningsmedel och mindre gödsel borde vara perfekt för miljömedvetna odlare runt om i världen, även för dem som odlar ekologiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar