måndag 7 september 2009

Alkoholen är en vara bland andra, så även vid gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning av alkohol är knappast en stor fråga, men genom enträget arbete av lobbyister så står debatten hård mellan dem och Systembolaget.

Nåväl, det kan komma något gott kampen om gårdsförsäljningen, nämligen att Systembolagets försäljningsmonopol lättas och vi får en mer verksam alkoholpolitik.

Den VDn på Systembolaget, Magdalena Gerger, kämpar frenetiskt för att rädda monopolet genom att föreslå ett krångligt datasystem för att hämta ut alkoholen på gårdarna.

Det är alkoholen i sig som ses som problemet, inte hur drickandet ser ut. Det är den statistiska medelkonsumtionen som ska sänkas.

Politiken måste börja att se alkoholen i ett socialt sammanhang. Om bruket är farligt eller inte beror på vem som dricker, hur man dricker, i vilket sammanhang och i vilka omgivningar.

Därför har alkoholskadorna ökat på senare tid, troligen genom att farliga dryckesmönster blivit starkare i vissa grupper och miljöer. Konsumtionen har ökat, men samtidigt finns det fler som drar ned på eller helt slutar dricka alkohol. Nykterhetsrörelsen brukar framföra det budskapet när den talar om högre medlemstal, även om det innebär en paradox jämfört med totalkonsumtionsmodellen.

Alkoholen är en vara bland andra, alla varor kan användas på farliga sätt. Det finns inget som är absolut riskfritt eller enbart skadligt, så vi måste göra avvägningar mellan fördelar och nackdelar.

Privatbilism är också farligt, med många dåliga trafikanter. Så kräver bilismen också hundratals dödsoffer varje år i trafiken. Enligt samma logik borde medelbilistens körande stoppas. Myndigheterna arbetar i stället med att göra bilkörningen så säker som möjligt. Misstag ska inte behöva leda till döden.

Inom alkoholpolitiken används i stället trubbiga instrument som höga skatter och försäljningsmonopol. Den sprit som dricks på farligaste sättet köps tyvärr inte på Systembolaget, krogen eller vid gårdsförsäljningen.

Därför är det viktigt att styra om konsumtionen till säkrare miljöer. Lokaler som är belastade med många olyckor och brott i samband med alkohol mister tillståndet i dag. Det borde i stället vara där som riktade insatser från myndigheterna sätts in. Där kan man nå ut med skadereducerande åtgärder. Därför är det också så viktigt att riktlinjerna inte blir nationella. Det är på det lokala planet som den bästa kunskapen finns.

Läs gärna mer i boken Straffa syndare eller hjälpa människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar