måndag 31 augusti 2009

Kunskap viktigare än förbud och censur

Jag skriver om att Kunskap viktigare än förbud och censur i Corren den 24 november 2008.

Om man är insatt i nätets kultur är det lättare att sätta gränser.

Barn och ungdomar växer upp på nätet i allt högre utsträckning. Medierådet presenterade häromdagen svenska ungdomars bruk av internet. Studien Ungar & Medier 2008 visade ett genombrott: 48 procent av de unga mellan 9 och 16 år har tillgång till internet på det egna rummet mot 45 procent för teve. Internet har också den största andelen unga högkonsumenter av media.

Utvecklingen av den nya tekniken är positiv. Allt fler får bättre möjligheter att hitta vänner, ta del av information, lära sig och finna underhållning med dataspel och på så sätt berika sina liv. Det finns även nackdelar med ungdomarnas uppkopplade liv. På presentationen berättade Katia Wagner om Alexandramannens övergrepp på barn via internet. Många av offren kom från svåra förhållanden. Men ungdomar har samtidigt fått en annan attityd till vad som är offentligt och privat på nätet.

Vid centerpartiets framtidskonvent i Norrköping förra helgen sade Annie Johansson i integritetskommittén att lillebrorsamhället är lika farligt som storebrorsamhället. I FRA-debatten protesterade många ungdomar mot statens övervakning av deras liv på nätet. Det är ett glapp mot hur öppet många utelämnar sina liv på Facebook och bloggar. Man kan spåra information om inkomst, inköp och intima detaljer lättare än någonsin. Då vet nog många inte riktigt var de vill dra gränsen.

Det är lätt att skylla på tekniken, ropa på förbud och kräva internetcensur. Storbritannien har bildat en hel polismyndighet som övervakar nätet mot övergrepp på barn.

Men kunskap hos ungdomar och vuxna om nätets kultur förebygger bättre. Unga internetanvändares egna organisationer, som till exempel Sverok i Linköping, har en viktig roll att spela för att lära ut grunderna så att ungdomar själva kan lära sig att sätta gränser och ställa krav på hur de vill den digitala miljön ska utvecklas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar