söndag 30 augusti 2009

Hårdare tag förtär samhället

Jag skriver om att Hårdare tag förtär samhället i Kvällsposten den 1 november 2006.

Riksdagsman Alf Svensson har skrivit en motion om fildelningen och upphovsrätten, om Svenssons förslag blev lag så skulle vi hota rättssäkerheten, integriteten, privatlivets helgd, bryter mot Europakonventionen och dessutom hotar den upphovsrätt som motionen är avsedd att skydda.

Svensson är orolig att efter uppmärksamheten kring tillslaget mot The Pirate Bay så skall Sverige få bilden av en laglös tillflykt för pirater, men han tänker inte på att bilden av Sverige som ett land där åklagare och polis beslagtar grundlagsskyddat material och oskyldiga företags datorer svärtar ned bilden än mer. Svensson anser att fler borde dömas för brott mot upphovsrättslagen, men problemet ligger snarast i att den nuvarande upphovsrättslagstiftningen. Det finns goda skäl bakom upphovsrätten. Men rättighetshavarnas företrädare och lagstiftaren har inte lyckats förklara motiven bakom den, eller varför dagens upphovsrätt skulle vara en legitim avvägning mellan upphovsmannens intresse av ersättning och samhällets intresse av fria informationsflöden. Därför bryter miljoner svenskar mot dagens lagar. I motionen anförs att ett utbrett kopierande i samhället leder till kvaliteten och mångfalden försämras. När det gäller kvaliteten är det svårt att förstå Svenssons argument, blir den klassiska musiken av Bach, Beethoven och Vivaldi sämre bara för att den kopieras ofta? Ändå är det fullt tillåtet nu. Vad menas med att mångfalden blir utarmas? Det skulle vara intressant om Svensson kunde förklara det i en tid när kultur från hela världen berikar oss. Svensson visar upp en brist på rättskänsla, när han kräver att åklagare skall få ha rätt till husrannsakan även när brottet enbart kan ge dagsböter, och inte att det som nu krävs fängelse eller villkorlig dom.

All kristdemokraternas respekt för privatlivets helgd är som bortblåst och Svensson upphöjer upphovsrätten till en princip som står över rättssäkerheten, integriteten, eller artikel 8 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna om bl.a. skyddet för den enskildes privatliv. Om Svenssons förslag genomförs, så kan dessutom de sänkta kraven på husrannsakan sprida sig till andra områden än bara upphovsrättsbrott.

Motionen må ha startat ur Svenssons behjärtansvärda försök att lösa verkliga problem, men dess inneboende egenskaper leder mot extremism och slutenhet. Till slut måste något brytas: antingen kollapsar lösningen under sin egen vikt, eller så leder den missriktade lösningen till att det gamla problemet försvinner - ofta genom att ett nya problem uppstår och blir så viktiga att de tidigare ansträngningarna glöms bort. För att inte förlora allmänhetens respekt för upphovsrätten behövs en politisk och samhällelig opinionsbildning. Förhoppningen om att bekämpa piraterna via juridik och ett övervakat nät har nått vägs ände. ...Och vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ? (Matt 16:26).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar