måndag 31 augusti 2009

Kommer Google att bli farligt?

Vilket företag som är ondast är en god indikation på vilken teknik som just då anses vara det viktigast för att internet skall fungera.

Först var IBM det ondaste bolaget, de tvingade oss användare in i sin PC-standard, sedan blev det Microsoft med Bill Gates som blev Evil Inc för många. Nu börjar Google framträda rollen som nemesis (även om även Facebook också blir misstänka, och även helgonlika Apple med guru Steve Jobs får skäll för iPhone och slutna plattformar).

På SVT Agenda igår så togs makten hos Google upp, Andreas Ekström föreslog googlefri dag no google day och Isobel Hadley-Kamptz sade att det vore bra med alternativ till Google.

Rätt stillsamma och okej frågor som Andreas Ekström och Isobel Hadley-Kamptz ställer, men undrar hur rädda vi skall vara för Google egentligen?

Google är ett företag med fallande ökning av intäkterna. Jo, det är lågkonjuktur. Javisst- Google har ökat mycket procentuellt i intäkter från låg nivå, men Google möter också konkurrens. Inte bara från Altavista och Yahoo och Bing men även från innovation som Wolfram Alpha.

Innovation spelar roll. Många talar konstigt nog om Microsoft som om företaget vore passé, men nog har Microsoft väl fortfarande 90 procent eller så av operativsystemen? Skillnaden är att marknaden har expanderat bortom PC-desktop miljön och i nya affärsområden är inte Microsoft lika dominant.

Google skulle kunna göra mycket läskiga saker med den information som de lagrar. No doubt, men här finns risken för paranoia. Google kan bli taskiga och använda informationen till att skada, men det kan också ditt telefonbolag, din livsmedelsbutik, Posten och även din bank.

Vad skulle motivera Google att bryta tilliten som användarna har till företaget? Snabba cash? Det vore väl tämligen kortsiktigt tänkt, särskilt när när alternativen ju finns ett klick bort. Skulle Google klara alla stämningar och myndighetsingripanden som skulle följa på att lämna ut data? Sekretesspolicyn verkar vara lite mer än bara än ett glatt hurrarop.

Ärligt talat, risken finns för att önskan efter integritet förbyts i lagstiftande och 10-talet för Google blir som 00-talet för Microsoft med långa hårda regleringar om konkurrenslagstiftning och stämningar. Gjorde det verkligen, handen på hjärtat, läget så mycket bättre för oss användare? Inte minst då vissa länder, som Frankrike och Tyskland på fullaste allvar startat upp arbeten med att skapa egna sökmotorer.

Det finns risker med datainsamling, och den politik som Google driver är inte alltid underbar. Frågan om Kina och att leverera till det landet är svår, fast blir det bättre utan söktjänsten?

Problemen måste lösas genom att ondska är korkad policy, inte med lagstiftning. Då blir jag riktigt rädd. Dessutom finns det sätt att undvika det allseende ögat och fortfarande använda Google.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar